1

Autószerelő (54 525 02)


Az autószerelő szakma tartalmát nagyjából mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát, amikor a családi autót viszi(k) szervizbe. Az emberek fejében általában az olajos ruhájú, piszkos, de jó problémamegoldóképességű  és sokoldalú autószerelő képe él. Az elmúlt években azonban jelentősen megváltozott a szakma tartalma. A gépjárművekben manapság alkalmazott elektronikusan irányított rendszerek diagnosztikája komplex feladat, a hibás alkatrész megtalálása sokszor nem egyszerű, tekintve, hogy egy átlagos autóban kb. 30 000 alkatrész van.
A szakma komplexitására jellemző, hogy a személygépjárművek mellett az autószerelők javítják a buszokat, teherautókat, de a targoncákat és a kismunkagépeket is.

Az autószerelő képzést az állam elismeri - 2013-tól az Országos Képzési Jegyzékben az 54 525 02 számú szakképesítés. A képzés 2 éves. Az első évben a műszaki pályához szükséges alapozó tantárgyakkal foglalkozunk, mint a műszaki rajz, mechanika, gépészet, anyagismeret, elektrotechnika. Ezen tantárgyak ötvözeteként létrejövő közlekedési alapismeretek nevű tárgyból 2016-tól kötelező az érettségi vizsga.
A második évben következnek a kifejezetten autós tantárgyak mint a szerkezettan, villamosságtan. A második évet szakmai képesítő vizsga zárja.

Az iskolánkba jelentkezőknek ez úgy alakul, hogy az érettségire felkészítő évfolyamokba (9-12. évfolyam)  beépítjük a szakképzés első évét, így az érettségig teljesíthető a szakképzés első fele. Ebből következően 19 évesen megszerezhető az autószerelő végzettség. A 9., 10. és 11. évfolyam után kötelező nyári gyakorlat segíti az ismeretek elmélyítését.
Az autószerelő szakképzésről részletesen az alábbi honlapon találhat információt:
Nive.hu