1

Autóelektronikai műszerész (54 525 01)


Szakmáról:
Az autóelektronikai műszerész a gépjárművek (személyautók, teherautók, buszok) elektromos berendezéseinek hibafeltárásával és javításával foglalkozó szakember.
A régebbi járműveken megtalálható hagyományos autóvillamossági területek, mint a villamos energiaellátó rendszer (akkumulátor, generátor), indítórendszer, gyújtóberendezés és világítás mellett a különböző elektronikusan irányított rendszerek, mint például a benzinbefecskendezés vagy a blokkolás- és kipörgésgátló ugyanúgy a feladatai közé tartoznak.
A gépjárművek egyre jellemzőbb digitalizációja miatt egy autóelektronikai műszerész számára az informatikai ismeretek is egyre fontosabbak és a munkavégzése során a számítógép alkalmazása mindennapos, nemcsak a hibafeltárásban de a hiba elhárításában is. Az internet alapú munka, számítógépes adatbázisok, vezeték-nélküli kommunikáció, adatcsomagok kezelése a műhelyekben is évek óta megtalálható.
A munkavégzés helye az alkalmazótól is függ természetesen, de jellemzően tiszta műhely-körülményeket jelent. A megterhelést nem a nehéz fizikai munka jelenti, inkább a feladatra való koncentrálás, precíz munkavégzés.

Képzésről:
A képzésbe lépés feltétele az érettségi vizsga megléte. A képzés 2 éves, iskolánkban csak nappali munkarendű, első szakma esetén ingyenes.
Az első tanévben zömében szakmai alapozó tantárgyakat oktatunk (pl.: műszaki rajz, anyagismeret, elektrotechnika-elektronika), de természetesen ahol lehet megjelenik a gépjármű már a kezdeti szakaszban is – elsősorban az iskolai tanműhelyekben zajló gyakorlati foglalkozások során.
Az első tanévet az egy hónapos nyári gyakorlat zárja valamely külső képzőhelyen.
A második tanévben jelennek meg az autós tantárgyak, mint az autóelektronika, diagnosztika, szerkezettan. A második tanév során a gyakorlat egy része folyamatosan külső képzőhelyen történik.

Továbbtanulás vagy munka
Autóelektronikai műszerész végzettséggel lehetséges 1 éves autótechnikus vagy alternatív gépjárműhajtási technikus („hibrid-technikus”) képzésre jelentkezni, amelyek a középfokon megszerezhető legmagasabb autós végzettséget jelentik.
Az autóelektronikai műszerész folyamatosan keresett szakma, számtalan állásajánlat közül lehet választani. Jellemző azonban, hogy a diákok a képzés végén a külső gyakorlati képzőhelyüktől közvetlen állásajánlatot kapnak nettó 200-250 ezer forintos kezdő fizetéssel. Évekkel ezelőtt végzett volt diákjaink között többen is 350-400 ezer forintot visznek haza.

Jelentkezni folyamatosan lehet a +36-1-215-4951-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen a személyes adatok (név, születési idő, anyja neve), iskolai előtanulmányok (érettségi vizsga éve, szakmai végzettség) és az elérhetőségek (cím, mobil telefonszám, e-mail cím) megadásával, illetve az alábbi online jelentkezési lap kitöltésével:

Online jelentkezés 13. évfolyamra